Aleksandar Trifunović: Ili će država Bosna i Hercegovina pojeftiniti, ili je neće biti.

Aleksandar trifunović za medije m

Aleksandar trifunović za medije m

Nemoguće je da ovako malo proizvodnje nahrani ovako mnogo gladne administracije

 

Bosna i Hercegovina, sve sa svojim entitetima, da ne bude zabune, preskupa je država po svim segmentima te računice.

 

Nemoguće je da ovako malo proizvodnje nahrani ovako mnogo gladne administracije, te svih pratećih izborno-politički upotrebljivih grupacija na budžetu.

 

Ova zemlja može prodisati jedino i samo ako postane duplo jeftinija, tri puta jeftinija nego što je sada. Koliko god može biti jeftinija nego sada!

 

Više od pola zaposlenih u administraciji je potpuni i preskupi višak.

 

Na to se odlučila Irska i već godinama je evropsko ekonomsko čudo, koje je udomilo najveće svjetske brendove. Iz jednog prostog razloga – Irska je država jeftina za ulaganje i sigurna za biznis, jeftina za radnike, sa najmanjim porezima na dohodak. Porezi su smanjeni na minimum, ulagačima se daju sve moguće pogodnosti, pod uslovom da zapošljavaju ljude, koji imaju odlične plate. Irska je centar evropske softverske industrije. Ljudi zarađuju i troše pare u Irskoj zato što je jeftina.

 

Pošto troše, razvijaju se i drugi segmenti proizvodnje. To je tako od prvobitne zajednice. Jednako zemlja u konfliktu kao što smo to mi.

 

Kako se u BiH smanjuje broj onih koji rade i proizvode, sve je manje onih koji mogu izdržati sve veće namete države. Ona će logično biti sve skuplja i skuplja, sve nepovoljnija za one koji trenutno rade i plaćaju poreze i gotovo potpuno neupotrebljiva za investitore, jer BiH nije konkurentna ni jednoj komšijskoj zemlji u okruženju.

 

Kamate na kredite država će sve teže vraćati, uzimaće i nove da vrati stare dugove … krug koji vodi u bankrot, sve iz jednog jedinog razloga, da se podmire sve potrebe gladne i nesposobne administracije.

 

Istovremeno, ovoj administraciji puna su usta ljubavi prema ovoj zemlji, dok je svakodnevno ovakvom politikom uništavaju kao što to ne bi radili ni njeni najveći neprijatelji, tjerajući odavde sve više mladih i starih. Samo 60000 je napustilo potez od Goražda do Bijeljine u poslednje tri godine.

 

Stvari su jednostavne – ili će ova država pojeftiniti i postati upotrebljiva za sve njene građane, ili je neće biti. Sve ostalo je jalova patetika, nacional romantika koja može dobro da zvuči, ali ne znači ništa.

 

Preuzeto sa: 6yka.com

Podjeli članak