Sigurna ruka za pomoć starijim i nemoćnim

Sigurna ruka foto

MLADI USPJEŠNI PODUZETNICI

 

Česta priča koju slušaju u društvu o tome kako nemaju perspektivu u Bosni i Hercegovini i odlasku iz zemlje kao jedinoj šansi za bolji život, mnoge mlade, ipak, nije pokolebala da se prijave Fondaciji Mozaik i tako pokušaju pokrenuti vlastiti biznis.

 

Nedavno je prva generacija društvenih poduzetnika i poduzetnica iz Mozaikovog Inkubatora predstavila biznis ideje, a četiri najbolja tima dobili su investiciju Fondacije Mozaik za pokretanje društvenih biznisa. Riječ je o biznisima Centar za pomoć u kući ”Sigurna ruka” iz Bosanske Krupe, Agrorevolucija iz Cazina, Zabavni park ”Zeleni otoci” iz Bosanske Krupe i „Igraj Uči Rasti“ iz Tešnja.

 

Četiri hrabra mlada društvena poduzetnika, koji su uz podršku Mozaikovih mentora i mentorica razvijali i testirali prototipe svojih društvenih biznisa, dobili su investicije do 15.000 KM za lansiranje društvenog biznisa i pristup M-clubu društvenih poduzetnica i poduzetnika.

 

– Ovi mladi prošli su kroz omladinske akcije, uz pomoć naših mentora razvili su i testirali svoje prototipe, a sada su dobili investicije za svoje biznise. Mi smo prepoznali najbolje među njima i nadamo se da će oni biti uzor i drugoj omladini, kaže direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić.

 

Mladi društveni poduzetnik Almir Ćehić prijavio se prošle godine na turnir društvenih inovacija gdje mu se otvorila prilika da svoju ideju pretoči u društveni biznis.
– Centar za pomoć u kući „Sigurna ruka“ je društveni biznis kojeg pokreće tim mladih ljudi iz Bosanske Krupe i Cazina uz podršku Fondacije Mozaik. Djeluje na prostoru općina Bosanska Krupa i Cazin, a cilj Centra je osigurati kvalitetan, siguran i dostojanstven život starijim i nemoćnim osobama kroz usluge kućnih poslova, dostave neophodnih potrepština na adresu, te pratnje i prijevoza u izvršavanju obaveza van njihovih domova. Naše usluge smo razvili radeći sa mentorima i stručnjacima u Mozaikovom Inkubatoru društvenih biznisa gdje smo testirali prototip našeg biznisa na tržištu, kaže Ćehić.
On ističe da bi mladi, kako bi imali perspektivu u Bosni i Hercegovini, trebali promijeniti način razmišljanja, odnosno ne gledati izlazak iz BiH kao jedino sretno rješenje.
– Neophodno je potruditi se stvoriti nešto svoje, inovativno i ovom društvu potrebno,kaže Ćehić.

Podjeli članak