Jedna od najuspješnijih priča u BiH: U potpunosti vođena od strane žena ova firma posluje punih 70 godina

Sana-Linea

Sana-Linea
Od male tehnološki zastarjele tvornice, uspjeli su se razviti u renomirani brend koji neprekidno posluje punih 70 godina.

 

Priča o propalim firmama, izrabljivanim radnicima, neizmirenim platama i teškim političkim, ekonomskim i socijalnim prilikama u našoj zemlji, ima previše.  S druge strane priču o uspjehu teško je čuti. A takvih priča ima i zavrijeđuju da se i za njih čuje.

 

Ovaj put vam predstavljamo nekadašnjeg privrednog giganta osnovanog davne 1947. godine koje do danas nije prestajalo sa radom. Potpunu transformaciju preduzeće započinje 1970. godine integracijom u tadašnji SOUR “Sana” Novi Grad i za taj period su značajne velike organizacione i tehnološke promjene. Preduzeće je uspješno završilo svojinsku transformaciju u skladu sa zakonom i od 2001. godine nosi ime Sana Linea. Od osnivanja pa do danas, preduzeće neprekidno radi, zadržan je predratni nivo proizvodnje, unapređen tehnološki proces i nastavljena izvozna orjentacija koja takođe nije prekidana.

 

sana 2

 

Kako je za naš portal rekla izvršna direktorica za komercijalne poslove, gospođa Marijana Bućevac ono što Sana Lineu izdvaja u odnosu na druge modne brendove i kuće u našoj zemlji prije svega je kvalitet proizvod pristupačne cijene.

 

“Moram reći da  je dosta teško opstati na današnjem tržištu koje je preplavljeno jeftinim stvarima, ali mi smatramo da se na našem tržištu još uvijek cijeni kvalitet. Svugde u svijetu i najpoznatije modne kuće najviše rade sa poliesterima, a kod nas žene još uvijek pogledaju sirovinski sastav pa tek onda cijenu. Sana Linea je jedna od rijetkih modnih kuća pogotovo na domaćem tržistu koja u svojim kolekcijama ima zastupljene bluze i haljine od prirodne svile, lana, pamuka i drugih prirodnih materijala. Takođe ono po čemu smo jedinstveni na tržištu jesu veličine koje radimo od 38 do 52 jer smo shvatili da je za žene srednjih godina, pa i mlađe,  dosta teško u moru univerzalnih veličina da za sebe pronađu kvalitetan proizvod u veličini koja im odgovara”, kaže Bućevac.

 

sana 3

 

Inače kompletan asortiman ovog brenda je orijentisan na jednu poslovnu modernu ženu.  U svakoj njihovoj kolekciji zastupljene su haljine, kompleti, hlače, suknje, bluze, majice, spavaći program, a od ove jeseni u njihovoj kolekciji će se moći naći i svečani dio koji će se najviše odnositi na haljine.

 

Sana Linea danas ima 11 poslovnica širom BIH i zapošljava 95 radnika.  Uspjeli su se probiti i na tržište Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

 

Ipak veći dio njihove proizvodnje, oko 60 posto, i dalje se odnosi se na lohn poslove, uglavnom za njemačko tržište za koje rade ženske bluze i haljine.

 

“Kako smo uspjeli? Dobar glas se daleko čuje. Mi uvijek volimo da kažemo da je najbolje kada su kupci zadovoljni jer to je najbolja reklama. I naravno spomenimo i društvene mreže i reklamiranje putem istih, jer  dosta kupaca i na taj način nađe put do nas”, kaže Buućevac. Napominje i da ne sarađuju ni s jednim poznatim kreatorom, već da iza izgleda svake kolekcije stoji njihov sopstveni tim koji konstantno prati tržište, osluškuju potrebe kupaca, a potom zajednčki sa konstruktorima i dizajnerima osmišljavaju kolekcije.

 

sana 1

 

Ono što Sana Linei daje specifičnost naspram drugih preduzeća, pogotovo van tekstilne branše, je i činjenica da je u potpunosti vođena od strane žena. Od direktora, preko šefa proizvodnje pa do posljednjeg zaposlenog, sve su žene.

 

“Ovaj ženski menadžment kroz godine poslovanja se pokazao više nego uspješan, spreman da se prilagodi na sve promjene i situacije u kojima se preduzeće našlo. I možda upravo ta crta ženstvenosti koja krasi “Sana Lineu” je faktor uspjeha koji joj ne da da posustane”, kaže Bućevac.

 

Na kraju razgovora našu sagovornicu smo pitali i sa kojima problemima se susreće tekstilna industrija. Kaže da su dva najveća problema- radna snaga i politička situacija.

 

“Tekstilna industrija će kroz par godina biti u velikom problemu zbog nepostojanja odgovarajuće radne snage . Sama država ne čini ništa da u jednoj industriskoj grani koja je među najvećima u BIH zainteresuje mlade ljude za istu. Takođe ono što ima jako veliki uticaj na samu prodaju jesu političke oscilacije koje su u u ovoj zemlji nažalost neizbježne”, zaključije na kraju razgovora za Buku gospođa Marijana Bućevac.

 

Preuzeto sa: 6yka.com

Podjeli članak