BILJEŽE RAST ZAPOSLENIH, PROMETA I IZVOZA: Tri ekonomski najjače općine u BiH nastavljaju saradnju za dobrobit svih

vila tesanj

vila tesanj

 

Načelnici opština Tešanj Suad Huskić, Teslić Milan Miličević i Žepče Mato Zovko sastali su se u Tešnju kako bi razgovarali o nastavku saradnje tri opštine u narednom periodu.

 

Ovo je prvi zvanični sastanak u novom mandatu, a ove opštine su u prethodnom periodu sarađivale na projektima BEAR – područje poslovne izvrsnosti, COBEAR – nastavak BEAR projekta uz uključivanje privrednika, a od prošle godine sve tri opštine su nosilac BFC certifikata.

 

Tešanj, Teslić i Žepče bilježe pozitivan ekonomski rast kada je u pitanju broj zaposlenih, ukupan promet i izvoz.

 

“Intenzivnija saradnja naše tri općine, započeta je još 2012. godine. Trenutno se ta saradnja ostvaruje kroz projekat koji implementiraju TRA – Agencija za razvoj Tešanj, RAŽ Žepče, Opština Teslić i Udruženje privrednika općine Tešanj. Danas smo se sastali kao načelnici općina u novom mandatu. Razgovarali smo o rezultatima naše saradnje u prethodnim godinama i konstatovali da je u našim općinama ostvaren napredak na različite načine. Jedinstveni smo u tome da želimo saradnju nastaviti i u narednim godinama. Uskoro ćemo organizirati radni sastanak na kojem ćemo konkretizirati planove za budućnost, kazao je načelnik Tešnja Suad Huskić.

 

Saradnja Tešnja, Teslića i Žepča počela je projektom BEAR – područje poslovne izvrsnosti, što je prepoznao i FDI magazin, glasilo Financial Timesa i proglasio ovo područje Evropskom regijom budućnosti za 2014/2015. godinu. Zajednička saradnja tri opštine rezultirala je povećanjem broja zaposlenih, prometa firmi i izvoza.

 

U projekat COBEAR koji je nastavak projekta BEAR, uključene su 33 kompanije sa područja Tešnja u četiri sektora – metaloprerada, tekstilna industrija, prehrambena industrija i drvoprerada. Analiza je pokazala da je izvoz na uzorku ove 33 kompanije povećan za 42,64%, da je promet povećan za 23,66 %, dok je broj novozaposlenih povećan za 13,89%.

 

PODRUČJA POSLOVNE USPJEŠNOSTI U BIH
Investicioni potencijal ovog područja prepoznao je i specijalizovani časopis za direktna ulaganja Financial Times, koji je još 2014. godine područje BEAR-a, koje čine opštine Teslić, Tešanj i Žepče svrstao u top 10 evropskih regija u kategoriji najboljih evropskih investicionih lokacija prema troškovnoj učinkovitosti. BEAR označava Business Excellence Area – područje poslovne uspješnosti i predstavlja razvojnu inicijativu ove tri opštine.

 

I nakon dvogodišnjeg perioda, ovi gradovi i dalje rade na promociji za investiture i aktivno rade na otvaranju novih radnih mjesta.
Kategorije i kriteriji po kojima je stručna ocjenjivačka grupa donijela odluku o proglašenju najboljih evropskih gradova i regija su ekonomski potencijal, omjer ulaganja i troškova, ljudski potencijali, infrastruktura, kvaliteta života, prijateljsko poslovno okruženje, kao i promotivna strategija za privlačenje direktnih stranih investicija. Istovremeno ova top lista predstavlja i preporuku lokacija u koje treba ulagati.

 

Prema toj preporuci očigledno je postupilo više od 20 stranih investitora koji su sredstva uložili u opštinu Tešanj, koja bilježi i značajan trend povećanja diretnih domaćih investicija.

 

„ Često imam običaj reći da se Tešanj možda ne nalazi na raskrsnici puteva, ali je zasigurno smješten na raskrsnici biznisa. „Poslovni organizam“ lokalne privrede u Tešnju je veoma dobar i sklon stvaranju dodane vrijednosti prvenstveno orijentisane ka izvozu. Plasman roba i usluga na tržišta više od 60 država, a na godišnjem nivou se realizuje u prosjeku 90 miliona KM novih investicija“, kaže za BUKU dr.sci. Ismar Alagić, direktor TRA Agencije za razvoj opštine Tešanj.

 

Prisutne investicije dolaze iz Njemačke, Italije, Slovenije, Holandije i drugih država, a neki od investitora koji su prisutni od ranije u Tešnju već rade nove proizvodne pogone i pokreću nove firme. Priliv stranih investicija dovodi i do kontinuiranog rasta broja zaposlenih, odnosno smanjenja broja nezaposlenih.

 

„ O trendu povećanja broja zaposlenih govori podatak da je 2010. godine na području općine bilo 8.111 zaposlenih, već na kraju 2011. godine broj zaposlenih je iznosio 8.559 radnik. Na izmaku 2014. godine evidentirano je 10.078 radnika, a krajem 2015. godine trend rasta zaposlenih se nastavio vtroglavo približavati magičnom broju od 11.000 radnika“ – rekao je Alagić.

 

Prema njegovim riječima međuopštinska saradnja predstavlja okosnicu djelovanja u području ekonomskog razvoja, te je zato jako značajno kreiranje područja poslovne izvrsnosti sa opštinama Teslić i Žepče.
Svi ovi napori rezultirali su činjenicom da je u toku 2015. godine ekonomska razmjena privrede Tešnja sa svijetom iznosila 675.725.691,00 KM.

 

„Izvoz roba i usluga u iznosu od 340.967.637,00 KM na tržišta 61 države, uz uvoz roba i usluga u vrijednosti 334.758.054,00 KM iz 50 država dovodi nas do pokrivenosti izvoza sa uvozom u visini 101,85%. Imajući na umu da je promet tešanjskih firmi na godišnjem nivou od 1,5 milijardu KM dolazimo do podataka da tešanjska privreda čini 3,7% izvoza iz BiH“ tvrdi Alagić i dodaje da je slogan Tešnjaka  „što čujem zaboravim, što vidim zapamtim, a što uradim, to i ZNAM“ !

 

A znaju i u opštini Žepče u kojoj je od 2014. godine registrovano novih 10 preduzeća sa stranim kapitalom. Investitori su iz Njemačke, Švedske, Hrvatske, Turske, Norveške , i Italije. Isto toliko domaćih investitora investiralo je dodatno u svoje proizvodne/uslužne kapacitete kao što su proširenje proizvodnog pogona u drvnoj industriji, gradnja bazena i izgradnja motela u sektoru ugostiteljstva , izgradnja hladnjače, izgradnja farme i slično.

 

Direktorica Razvojne agencije Žepče, Branka Janko istakla je da je u 2015 godini registrovano oko 500 novih radnih mjesta s tim što taj broj konstantno raste. Najveći broj radnih mjesta otvoren je u tekstilnoj industriji, zatim u drvopreradi I metalopreradi.

 

Ona je kao pozitivan primjer navela da je opština Žepče usvojila Politiku za javno privatni dijalog koji je inovativan model saradnje javnog i privatnog sektora. Osnovan je Lokalni ekonomski forum koga čine predstavnici javnog i privatnog sektora ( 17 članova) koji se redovno sastaju i razgovaraju o potrebama privatnog sektora. Iz javno-privatnog dijaloga proističu inicijative koje potiču stvaranje povoljne poslovne klime za domaće i strane investitore. U 2015. godini pokrenuto je 7 inicijativa od kojih je 5 realizovano a za dvije inicijative je u toku realizacija, a godinu ranije ( 2014) pokrenuto je 13 inicijativa koje su takođe realizovane.

 

Preuzeto sa: 6yka.com

Podjeli članak