Opštine u BiH koje zapošljavaju nove radnike, ne zadužuju se. Oni su primjer kako se MOŽE USPJETI

ce5a1290

ce5a1290

 

Rijetki su primjeri lokalnih zajednica koje uspijevaju da prave mala ekonomska čuda. Ovo je priča o tri uspješne opštine u BiH

 

U Banjaluci su prošle sedmice nagrađeni najbolji načelnici za svoj rad na poboljšanju privrednog ambijenta u svojim opštinama. Oni se orjentišu na privredu i na biznis.

 

Najbolji načelnici ove godine su Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Muhamed Ramović načelnik Općine Goražde, te Milorad Simić, načelnik opštine Derventa.

 

Derventa

 

Derventa je opština sa najmanjom stopom nezaposlenosti u BiH, što je danas ogroman uspjeh. Derventa ima i najveći procenat ulaganja stranog kapitala u BiH, i doživljava pravi investicioni bum. Na području ove opštine posluje 14 austrijskih, 10 italijanskih i 3 njemačke kompanije.

 

ce5a1301

 

Rješenje za obavljanje poslovne djelatnosti u Derventi se dobija isti dan.

Ova opština ima najmanji broj administrativnih radnika u BiH u odnosu na broj stanovnika.

Derventa je ujedno najmanje zadužena opština u Bosni i Hercegovini.


GoraždeGoražde je grad okrenut biznisu, i forsiranju malih i srednjih preduzeća i realizaciji projekata u biznisu. Tu je stvorena pozitivna klima za dolazak investitora, jer opštinska administracija, na čijem je čelu ramović, zahtjeve privrednika tretira kao prioritet svih prioriteta.

Goražde je grad biznisa, jedna od pet opština u BiH koja ima Business Friendly Cetification, odnosno evropsku oznaku za povoljno poslovno okruženje.

 

 

Goražde je trenutno jedna od najrazvijenijih opština u Bosni i Hercegovini. Jedna od privrednih oaza, sa minimalnom nezaposlenošću. U ovoj opštini konstantno niču novi proizvodni pogoni. U Goraždu ima sposobnih ljudi, čije su kompanije konkurentne i masovno orijentisane prema zapadnom tržištu.

 

Ono što ovu opštinu odvaja od drugih jeste i otvorenost prema investitorima. Svakog ko želi investirati, u Goraždu ga dočekuju otvorenih ruku.


Stari Grad Sarajevo

 

Za proteklih osam godina u ovoj opštini relizovani su projekti u vrijednosti 57 miliona KM. Sama opština dosta ulaže u razvoj turističkog potencijala, koji je ogroman i tu je među prepoznatljvijim opštinama u BiH.

 

ce5a1307

 

U toj opštini provedena je reforma javne uprave a sve u cilji odvajanja radnika od neradnika.

Zbog svoje pozicioniranosti opština Stari Grad svrstava se u red najrazvijenijih opština u BiH.

Podjeli članak