Hip Hop poziv na promjene

feneki

Frenkie i Sassja o mladima i nezaposlenosti u BiH

 

U razgovoru sa Sassjom i Frenkijem otkrili smo motive učešća u video klipu koji je zabilježio skoro 500.000 pregleda na društvenim mrežama. Video je dio kampanje za promociju ekonomskih reformi u BiH.

 

  1. Iskreno, bili smo pozitivno iznenađeni informacijom da vas dvoje učestvujete u kampanji ovog tipa. Što vas je potaklo na učešće?

 

Sassja: Tiče se svih nas a kampanja nije vezana ni za jednu političku stranku, i svakako ima dobru poruku. Reforme će napraviti promjenu, a promjena može ići samo na bolje jer gore od sada ne vidim.  

 

Frenkie: Ja sam već u jednom razgovoru izjavio da je naš školski sistem zastario i hitno treba reformu. Trebamo prestati pripremati i školovati djecu za odlazak u Njemačku tako što će medicinske škole i kursevi njemačkog jezika biti krcati, a umjesto toga trebamo ozbiljnu analizu i krenuti proizvoditi onu radnu snagu koju zaista trebamo.

 

 

 

  1. Koju poruku želite prenijeti mladima?

 

Sassja: Nisam političarka niti se namjeravam time baviti, ali sam bila studentica, volonterka, nezaposlena, nelegalno zaposlena, pa i zaposlena, i ništa mi nije palo s neba. Nije nikom, i neće nikom, zato uči i na bilo koji način napravi nešto od sebe. Mladi u BiH imaju tri opcije: otići u Njemačku, ostati u BiH, kukati te raditi doživotno za 200KM ili ostati, ne kukati i konstantno pokušavati napraviti bolje za sebe i druge.  Sve tri opcije su stvarno OK. Ja za prvu opciju nemam volje, pa radim na trećoj, ali svakom njegovo – trudim se dati snagu i podršku ovima na trećoj opciji.

 

Frenkie: Svi ovi podaci su od ranije poznati javnosti, ali nisam siguran koliko su mladi upoznati sa tim činjenicama. Nadam se da će poruka o stvarima koje je potrebno promijeniti uz našu pomoć doći upravo do njih.

 

 

  1. Jasno nam je da je država zakazala u mnogome što se tiče nezaposlenosti, ali ruku na srce, niti mladi nemaju nekih velikih inicijativa. Vi niste čekali da vas država zaposli, već ste iskoristili svoj talenat i potencijal kako bi živjeli od svog rada.

 

Sassja: Ma nisam ja ništa iskoristila, samo nemam vremena da čekam na državu, ostarit ću. Snalazim se, učim i trudim se svaki dan napredovati. Nekad se ima za more, nekad za kupanje na Panonici, ali sve OK.

 

Frenkie: Tačno, uzeli smo stvari u svoje ruke, bili uporni i radili. Nismo čekali pomoć, niti smo je tražili. Ako nas niko nije zvao na koncert organizovali smo ga sami. I to je jedan od načina.

 

 

  1. Znamo da je kod oboje uvijek radno. Da li uskoro možemo očekivati nešto novo?

 

Sassja: Radila sam cijelu godinu bez prestanka i prošlog mjeseca sam konačno uzela odmor od svega. Sad sam nastavila sa pisanjem, snimanjem i planovima. Završavam novi album i već od jeseni planiram izdavati nove pjesme i suradnje. Jako se veselim tome.

 

Frenkie: Trenutno se pripremamo za izlazak našeg albuma Putanja. Kontra, Indigo i ja smo po prvi put snimili jednu zajedničku ploču tako da se sve vrti oko toga. Jedan single smo već izbacili, ko još nije neka skokne na YouTube i posluša Karmu.

 

IZVOR: http://www.radiosarajevo.ba/metromahala/lica/frenkie-i-sassja-o-mladima-i-nezaposlenosti-u-bih/233232

Podjeli članak