U Tešanj su prvo došli investitori, sada doseljavaju cijele porodice

Tesanj-radna-mjesta

NAJBOLJA OCJENA U REGIONU

 

Sudjelovanje u regionalnom programu Certifikacija općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) podrazumijevalo je provođenje brojnih reformi, unapređenje ambijenta za poslovanje, podsticanja razvoja privrede i privlačenje investicija. Projekat je realiziran za manje od godinu i pol dana, koliko je općinskoj vlasti trebalo da ispuni dvanaest kriterija i više od 80 podkriterija, koji se odnose na poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave pružaju privrednicima i stranim investitorima. Na kraju je Općina Tešanj dobila 94,6 od sto mogućih bodova, što je do sada najveća ocjena koju je u procesu certificiranja u regionu (Hrvatska, Srbija, Makedonija…) dobila neka lokalna zajednica.
„Čitava procedura je trajala oko petnaest mjeseci, jer je trebalo promijeniti i prilagoditi više propisa i odluka. To znači da potencijalni investitori mogu očekivati kvalitetniju i bržu uslugu i drugačiji odnos prema lokalnom ekonomskom razvoju. Druga strana cijelog procesa je da su općine međusobno upoređivale svoju praksu, a mi smo imali priliku da se mjerimo i upoređujemo sa najboljim općinama u pet država Jugoistočne Evrope“, objašnjava načelnik Općine Tešanj Suad Huskić. Na naše pitanje koliko je, primjerice, vremena potrebno da su u Tešnju registrira firma, načelnik Huskić odgovara da proceduru usporavaju brojne dozvole i suglasnosti koje potencijalni investitori, prema važećim zakonskim propisima, moraju pribaviti na drugim mjestima.

 

 

 

STO NOVOREGISTRIRANIH FIRMI U PROŠLOJ GODINI

 

„Mi već nekoliko godina imamo elektronski sistem za praćenje vremena koje je potrebno za administrativne usluge koje pružamo, posebno kada je u pitanju izdavanje odobrenja za rad i odobrenja za građenje. Svaka tri mjeseca pravimo analizu i objavljujemo podatke“, dodaje načelnik Suad Huskić.
Da je lokalna vlast u Tešnju proreformski orjentirana zajednica koja svojim radom i zalaganjem upravo postiže rezultate koje, u konačnici, BiH želi realizirati u širem kontekstu, dokazuju konkretne brojke. Prema zvaničnim podacima, u Općini Tešanj je prošle godine broj novootvorenih tvrtki povećan za stotinjak. Trenutno je registrirano preko 2.400 poslovnih subjekata različitih profila i djelatnosti u kojima je zaposleno blizu 11.000 radnika. Jedna su od rijetkih sredina u kojoj je u 2015. povećan broj zaposlenih i, što je posebno važno, u proizvodnji a ne u administraciji.

 

„Imamo već nekoliko slučajeva ljudi koji, skupa sa svojim porodicama, doseljavaju u naš grad“, otkriva načelnik Suad Huskić i dodaje kako među zaposlenima u Tešnju ima i stanovnika iz susjednih mjesta u Federaciji BiH, ali i u Republici Srpskoj.
Na listi sto najuspješnijih kompanija u BiH čak su 23 tvrtke čije se sjedište nalazi u Tešnju. Budući da su mnoge tešanjske firme izvozno orijentirane, posljednji poslovni pokazatelji potvrđuju da je s područja Tešnja u 2015. godini na tržišta preko 60 država izvezeno proizvoda u vrijednosti koja premašuje 350 milijuna KM.
Prije godinu dana je Općina Tešanj donijela odluku o pogodnostima za investitore u Poslovnu zonu „Bukva“, kojom su svi poduzetnici koji investiraju na zemljištu u državnom vlasništvu i na zemljištu u privatnom vlasništvu oslobođeni svih taksi i naknada koje su propisane općinskim odlukama.

 

 

 

DOBRA SURADNJA JAVNOG I PRIVATNOG SEKTORA

 

Lokalne vlasti u Tešnju su prije tri godine usvojile Strategiju integrisanog razvoja za period 2013.- 2018. godina, koja je nedavno razmatrana na sjednici Savjeta za lokalni ekonomski razvoj, u kojem ravnopravno sudjeluju predstavnici javnog i privatnog sektora. Jedna od tema kojom su se članovi Savjeta bavili na posljednoj sjednici (sredinom februara) bila je Analize usklađenosti obrazovanja sa potrebama na tržištu rada.
Zaključak Savjeta za lokalni ekonomski razvoj je bio da se za naredni mjesec dana organizira proširena tematska sjednica na kojoj bi se razmatrali nalazi i preporuke u Analizi, nakon čega će zauzeti svoj stav.
U međuvremenu je načelnik Suad Huskić potpisao ugovor sa 408 studenta o njihovom stipendiranju u školskoj 2015./2016., čime je nastavljena dugogodišnja praksa pomaganja mladim ljudima. Općina Tešanj izdvojila je u proteklih osam godina oko 2,5 milijuna KM za stipendiranje oko 1.500 studenata.

 

 

„U procentima smo ispunili oko 45 posto Strategije integrisanog razvoja“, ističe gradonačelnik Tešnja, uz napomenu kako će lokalne vlasti nastaviti podsticati privatni biznis, ali i razvoj javno-privatnog partnerstva.
Suad Huskić, inače, ove godine završava svoj prvi mandat na funkciji načelnika i sve su prilike da će se ponovno kandidirati na narednim lokalnim izborima. Prethodno je sedam godina bio pomoćnik bivšeg općinskog načelnika Fuada Šišića.

Podjeli članak